Pe lângă faptul că trebuie să știm CUM să zburăm legal cu o dronă, trebuie să știm și UNDE putem face aceasta și care sunt ETAPELE de urmat. Pașii pe care trebuie să îi faci ca operator UAV pentru a obține un aviz MApN sunt relativ simpli și ți-i vom prezenta în cele ce urmează.

Să presupunem că ești deja înregistrat ca operator UAV, ai drona înregistrată la AACR și cunoști categoria în care poți zbura cu ea în funcție de greutatea și de certificările ei. Dacă știi toate aceste aspect, poți verifica și dacă zona aleasă este liberă sau necesită pași suplimentari.

Pentru a face această verificare, vom folosi harta oficială din cadrul aplicației nou oferite de către cei de la MApN unde este necesar să ne facem un cont pentru a verifica harta și pentru a trimite cererea de zbor pentru zonele restricționate.

Aerofoto application home page

Opțional putem face această verificare și folosind harta oficială din cadrul Romatsa, dezavantajul fiind că nu putem vedea zonele NOTAM dezactivate, ele apărând ca zone active.

Notă: Dacă utilizezi harta din partea Romatsa, nu uita să dai refresh până când harta va arăta toate zonele restricționate, atât cele mov (permanente), cât și cele galbene (temporare).

Revenind în aplicația celor de la MApN, ne facem cont, un pas destul de simplu și putem vedea prima pagină a aplicației, logați fiind în contul nostru.

Aviz MApN din aplicația Aerofoto

Pentru a verifica și a înțelege zonele restricționate, vom da click pe „Hartă” și ne va apărea harta completă a României cu zonele restricționate sub această formă:

Pentru ca harta să fie exactă, va trebui să avem bifate primele 3 zone + CTR, ca și în imaginea din dreapta:

În partea de stânga jos vom vedea ce fel de zone avem pe harta oficială de la MApN (legenda hărții):

În cazul în care zona în care vrei să zbori nu este sub incidența culorilor de mai sus, nu va trebui decât să respecți cerințele de zbor în funcție de greutatea dronei pe care o ai, categoria de zbor, de regulă Open (Deschise) și certificările de pilot.

În cazul în care zona de zbor este de culoare albastră, adică intră într-o zonă de trafic aerian controlat, va trebui să iei legătura cu turnul de control folosind numărul de telefon și mailul pe care le găsești dând click pe acea zonă.

Zonele care delimitează un aeroport sunt restricționate permanent și vei avea nevoie de aprobări adiționale, pe când zona de buffer care este mai mare și înglobează zona aeroportului este restricționată doar de la 120 m în sus. Până la 120 m va trebui să trimiți Anexa 1 cu detaliile zborului și să anunți telefonic turnul de control cu privire la pornirea și finalizarea activității UAS personale.

În cazul în care activitatea aeriană se suprapune cu o zonă Notam activată (atenție, nu dezactivată!), orice activitate UAS pe durata activată a Notam-ului este interzisă.

Notam-urile se pot defini ca zone rezervate pentru alte activități aeriene care pot interfera cu zona de zbor UAS sub 120 m.

În cazul în care zona în care dorești să zbori se suprapune cu zona restricționată de culoare roșie sau portocalie, va trebui să faci o cerere nouă pentru a verifica dacă poți obține aprobarea de a zbura în zona respectivă.

În zonele de culoare roșie sau galbenă se pot regăsi unități militare, clădiri de importanță strategică, zone interzise pentru zborul recreațional, ambasade, închisori etc. În unele zone este interzis survolul, în altele este interzisă captarea de informații foto-video.

Pentru a verifica dacă poți survola această zonă legal, va trebui să faci o cerere nouă cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de zbor. În unele cazuri, pe lângă datele geografice și tehnice ale misiunii  va trebui să ai și documente oficiale de la autoritățile competente care să ateste că poți survola o zonă restricționată.

Scurt tutorial pentru cererea de zbor în categoria deschisă

În prima parte, va trebui să introduci scopul operațiunii, categoria în care dorești să zbori, cu recomandarea (dacă este posibil, desigur) de a rămâne în categoria Deschisă pentru că următoarele categorii superioare necesită documente adiționale și date personale precum nume, adresă, număr de telefon și email.

Request MApN approval

Următoarele informații necesare sunt datele despre drona utilizată. Producătorul dronei, modelul, greutatea maximă la decolare (această informație o poți găsi în manualul dronei) și țara în care ai făcut înmatricularea (aici poate fi orice țară membră UE) sunt informațiile pe care trebuie să le introduci.

Următorul pas este să introducem datele despre senzorii cu care vom capta informații, pe scurt camera dronei, sau modulul în cazul în care avem o dronă care acceptă multiple payload-uri. Aceste informații le găsim în manualul de utilizare sau pe site-ul oficial al producătorului.

În exemplul de mai jos putem vedea informațiile concrete despre tipul de cameră folosit de mine împreună cu drona VTOL Trinity F90+. La „Opțiune parametrii camere” putem alege 3 moduri de a introduce parametrii senzorului de pe drona utilizată. Parametrii care țin de unghiul de înclinare a camerei și câmpul vizual rămân prezenți indiferent de opțiunea aleasă.

În următoarea secțiune vom introduce datele cu privire la zbor, mai exact perioada, zona în care vom face zborul, locația exactă de decolare și aterizare, pe care o putem introduce manual folosind coordonatele exacte sau pe care putem să le marcăm pe harta celor de la MApN dacă știm locația exactă. După care vom introduce înălțimea minimă și maximă de operare, pentru a rămâne în categoria Open (Deschise) – aceasta nu trebuie să fie mai mare de 120m.

Introducem apoi și zona în care vom face zborul sub forma unui poligon. Acesta îl putem edita minuțios în Google Earth Pro, îl putem salva sub formă de .KML și importa direct pe platformă sau putem marca coordonatele direct pe harta MApN manual. Avem 4 opțiuni de a trasa zona de survol.

La final găsim și secțiunea cu documente anexate pentru aprobarea zborului în diverse zone restricționate sau pentru zboruri în categoria specifică sau certificată.

Din momentul când trimitem cererea, perioada de primire a răspunsului variază în funcție de complexitatea zonei restricționate. În unele cazuri răspunsul este generat automat, în alte cazuri trebuie verificat și aprobat de către instituție.

Dacă te-a ajutat acest articol, poți să îi dai share.

Dacă vrei să afli mai multe informații despre categoriile în care se poate zbura, vezi acest articol.

Pentru un articol cuprinzător despre legislația pentru zborul dronei din România, consultați acest articol.

Deții o dronă, însă nu ai încă certificarea de pilot UAV? Vezi acest curs de pilot dronă care te pregătește pentru certificările A1-A3.