Legislatie drone 2022: Cum zbori legal cu drona in Romania?

Pentru a asigura libera circulatie & utilizare a dronelor in Uniunea Europeana, EASA a elaborat norme comune ce sa reglementeze zborurile cu drone. Aceasta abordare are ca scop aplicarea celor mai inalte masuri de siguranta obtinute din aviatia civila si in cazul dronelor. Noile reglementari se bazeaza pe o evaluare a riscului de exploatare si stabilesc un echilibru intre obligatiile producatorilor de drone cat si operatori in ceea ce priveste siguranta, respectarea vietii private, protectia mediului, protectia impotriva zgomotului si securitatea.

Noua legislatie se asigura ca pilotii de drone, hobby sau profesionisti, vor intelege in mod clar regulile privind siguranta zborului, si ce le este permis & interzis sa faca.

Cine trebuie sa se inregistreze? – Legislatie drone 2022

Inainte de a avea permisiunea de zbor, pilotii care detin o drone cu o masa mai mare de 250g, care nu este o jucarie sau este echipata cu camera video si microfon trebuie inmatriculata la Autoritatea Aeronautica Civila Romana si sa sustina examenul teoretic pentru categoria in care doreste sa opereze.

Noile sub-categorii din categoria Deschise – Legislatie drone 2022

Categoria DESCHISE este impartita in trei “subcategorii”, pentru a specifica anumite reguli pentru diferite tipuri de zbor. Categoria in care va incadrati depinde de tipul de drona pe care doriti sa o zburati si de modul in care doriti sa o zburati.

 • A1Opereaza drone usoare cu putine limitari de distanta privind persoanele neimplicate.
 • A2Opereaza drone in intravilan la o distanta de minim 50 de metri de persoane neimplicate. (30 de metri cu o drona de clasa C2).
 • A3Opereaza drone de pana la 25 kg, la minimum 150 de metri de zone rezidentiale, comerciale, industriale sau de agrement.

Altitudine maximă – Legislatie drone 2022

Inaltimea maxima de zbor este, in general, de 120 m de suprafata pamantului dar, intotdeauna se vor verifica zonele geografice UAS pentru a vedea daca exista o limita inferioara mai mica in zona unde urmeaza sa zburam. Dacă trebuie sa zbori peste un obstacol mai inalt de 120 m, ai voie să zbori cu până la 15 metri deasupra înălțimii obstacolului, dar numai dacă există o cerere explicită din partea proprietarului obstacolului (de exemplu, un contract cu proprietarul). pentru a efectua o inspecție). Într-un astfel de caz, puteți zbura pe o distanță orizontală de 50 de metri de obstacol.

Când operați în medii deluroase, înălțimea dronei deasupra suprafeței pământului ar trebui să fie în zona gri din imaginea de mai jos. Trebuie să păstrați drona la 120 m de cel mai apropiat punct al solului. Aceasta înseamnă că pot exista situatii, cum ar fi atunci cand decolati din vârful unui deal, cand chiar dacă țineți drona la 120 m deasupra punctului de decolare, zburați de fapt la o distanță mai mare de 120 m deasupra bazei dealului.

Reguli comune – Legislatie drone 2022

În categoria deschisă, exista cateva regului comune general valabile:

 • Drona trebuie să cântărească mai puțin de 25 kg;
 • Pilotul trebuie să mențină linia vizuală (VLOS) cu drona;
 • Drona trebuie să zboare întotdeauna la 120 de metri de cel mai apropiat punct al pământului;
 • In niciun caz nu se vor transporta mărfuri periculoase cu drona;
 • Este interzis sa aruncati orice fel de articole din drona;
 • Drona trebuie să fie marcată cu numărul de înregistrare al operatorului.

Zone interzise de zbor – Legislatie drone 2022

Înainte de a decolare trebuie să vă asigurați că este permis să zburați acolo. De asemenea, in unele cazuri, aveți nevoie de permisiunea proprietarului terenului sau activului din zona în care veți decolare și ateriza sau din zona in care veti executa inspectia.

Lista zonelor cu restricții:

 • La 5 km de aeroporturi;
 • Spațiu aerian restricționat;
 • Unele zone de conservare a naturii;
 • Zonele cu restricții de senzori (foto/video);
 • Închisorile;
 • Ambasadele;
 • Zonele militare și navele marine.

Pentru Romania, zonele geografice UAS se pot verifica pe site-ul celor de la Romatsa la link-ul urmator.

Cerințe de certificare:

Noul regulament european cere piloților să finalizeze cursuri și examene pentru a putea zbura leagal cu drona:

Piloții care zboară în clasele A1/A3 trebuie sa:

 1. Urmeze cursurile pentru categoria A1/A3 de pe AACR
 2. Absolve examenul online pentru categoria A1/A3

Piloții care zboară în clasele A2 trebuie sa:

 1. Urmeze cursurile pentru categoria A1/A3 de pe AACR
 2. Absolve examenul online pentru categoria A1/A3
 3. Urmeze instruirea practică de zbor pentru categoria A2
 4. Absolve examenul pentru categoria

Certificatele obtinute pentru A1/A3 și A2 sunt ambele valabile timp de cinci ani de la eliberarea acestora.

Ce înseamnă termenii „persoane neimplicate” și „mulțime”? – Legislatie drone 2022

Potrivit Agenției Europene pentru Siguranța Aviației, termenul „mulțime” nu este definit de un număr de persoane. În schimb, criteriul variaza in functie dacă indivizii se pot deplasa în cadrul grupului suficient de liber pentru a evita o dronă scăpată de sub control sau nu.

În Europa, termenul „neimplicat” înseamnă o persoană care nu este implicată într-o operatiune cu drona sau care nu cunoaște instrucțiunile și măsurile de siguranță oferite de operator.

Exemple de „persoane neimplicate” tipice sunt spectatorii de la evenimente sportive, concerte și alte evenimente majore și oamenii de pe plajă, în parc sau pietonii de pe străzi.

„Persoanele implicate” sunt așadar persoane care decid să participe la operatiune, înțeleag riscul, sunt constiente de locatia dronei și se pot feri sau adaposti în siguranță în caz de urgență. Aceaste cazuri includ o declarație de consimțământ și o informare din partea operatorului.

.PDF – Gratuit – Reguli în categoria deschise

Faceți click pe butonul de mai jos pentru a descărca regulile în categoria deschise.

Descaraca

Cursuri – Categoria A1/A3

egislatie

Dacă sunteți interesat să pilotați dronele în mod legal la categoria open și doriți să găsiți într-un singur loc toate informațiile care vă vor ajuta să promovați examenele de certificare a pilotului A1/A3 vă rugăm să accesați platforma noastră de training & formare a viitorilor piloti.

Skyline Academy